Weerbaarheid & Zelfverdediging

Een essentieel onderdeel van de weerbaarheids- en zelfverdedigingscursus is het oefenen van de balans. Tai Chi oefeningen passeren de revue, evenals ademhaling, het gronden en centreren.

zelfverdediging-weerbaarheid-defense-den-bosch-chi-academy

Nieuws

Zelfverdediging -en weerbaarheidscursus (vrouwen, mannen)

Zelfverdediging-cursus-den-bosch-chi-academy

Den Bosch – In augustus starten wij met het een zelfverdedigingscursus voor volwassenen. Deze cursus wordt gegeven voorafgaand aan de zelfverdedigingstraining (die in Oktober start en een vast onderdeel zal worden van ons lesaanbod) – data onder voorbehoud van wijzigingen. Lees meer >>

De cursus bestaat uit 8 lessen.

Start: woensdag 7 augustus 2013 t/m woensdag 25 september
Wanneer: gedurende 8 lessen, elke woensdagavond plaats (muv schoolvakanties & feestdagen)
Tijdstip: 19:00 – 20:00
Kosten: €160,- inclusief Btw. / €120,- voor leden van de Chi Academy
Locatie: Chi Academy, Stadionlaan 75, Den Bosch (onder Stadion De Vliert)
Kleding: sportieve kleding (t-shirt, sportbroek), blote voeten

U kunt zich opgeven via het inschrijfformulier of per email.

Nieuws

Op zoek naar teambuilding, samenwerking of betere communicatie?

workshop-tai-chi-boksen-den-bosch-chi-academy U organiseert een bedrijfsuitje of bent op zoek naar een programma voor uw evenement? Gewoon een keer iets anders?

Een workshop van de Chi Academy is origineel en leuk. Interactief en veel doen. De Chi Academy verzorgt voor workshops op locatie of op onze sport academie

Onlangs heeft de Chi Academy nog een gecombineerde workshop Tai Chi en boksen verzorgd voor artsen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Teamuitje interne geneeskunde: tai chi en boksen gecombineerd

Een lijst van referenties kunt u hier vinden.

Nieuws

Tai Chi Academy in Den Bosch / Rosmalen

Op 2 maart 2013 is de nieuwe locatie van de Chi Academy geopend aan de Stadionlaan te ‘s-Hertogenbosch (Navigatie geeft soms ook Rosmalen aan, omdat de Stadionlaan van Rosmalen tot aan Den Bosch doorloopt). De locatie bevindt zich onder het Stadion van FC Den Bosch (naast het Sportiom).

De Chi Academy is een speciaal ingerichte sportruimte geschikt voor onze Tai Chi lessen. Naast Tai Chi verzorgt de Chi Academy diverse vechtsporten en krijgskunsten, zowel non-contact (gericht op zelfbehoud) en contact (gericht op zelfverdediging).

Tai Chi lessen op de nieuwe locatie wordt 3x per week gegeven: maandag, donderdag en vrijdag.

Nieuws

Tai Chi Basis oefening

Er zijn veel tai chi oefeningen, blader youtube door en je wordt ermee overspoeld. Hoeveel van deze oefeningen je ook kent of doet, binnen elke training is het belangrijk om deze goed te doen, veelvuldig te oefenen zodat je daarin de nodige routine in kunt krijgen.

Binnen onze lessen starten wij altijd met een set van 5 Tai Chi Basisoefeningen (soms doen we er 3 van). Door middel van repetitie bekwaamt men zich in eerste instantie in deze ‘vreemde bewegingen’. Hierbij wordt rekening gehouden met coördinatie van de manoeuvres en samenhangende ademhaling. Naast deze vrij statische basis, is het loopwerk binnen Tai Chi Quan belangrijk. De basis moet er zijn voordat de vorm begrepen kan worden.

In de video is onze 2e basisoefening te zien, waarbij feitelijk 3 cirkels gemaakt worden (vanuit de benen, lichaam en armen). Het is een ontspannen oefening waarbij beweging en ademhaling synchroon verlopen.

Nieuws

Gebruik uw lichaamsthermostaat

U hebt het vaak koud? Of ligt soms urenlang slapeloos in bed? En u vraagt zich nooit af hoe dit nou kan?

Het is een probleem waar redelijk wat mensen last van kunnen hebben. Daarnaast voelen zij zich vaak futloos, zonder al te veel energie. Uiteraard doet voeding heel veel, maar los daarvan is het belangrijk om je energiepeil onder controle en in balans te houden. Vergelijk het met je huis. Is je woning goed geïsoleerd, dan blijft de warmte binnen en de kou buiten. Andersom in de zomer, blijft de warmte buiten en is het koel binnen. De energie huishouding is dan in balans.

Het is dus belangrijk om je het peil van je lichaamsenergie onder controle te houden en in balans te brengen. De principe van Yin en Yang verklaren dit. Klinkt zweverig? Even een praktijkvoorbeeld.

Je loopt op straat en het is redelijk fris. Je trekt je sjaal nog eens goed aan en doet je jas goed. Dan zie je iemand in zijn t-shirt voorbij lopen, zijn jas om zijn arm geslagen. Je vraagt je af hoe die persoon het in hemelsnaam niet koud heeft.

Deze persoon heeft veel energie, warmte (Yang) en kan dus ook zijn dat hij moeilijk kan slapen. Jij hebt het snel koud (Yin). Als deze niet in balans zijn, dan heeft dat effect op je lichaam. Zodra jij deze kan instellen als een thermostaat, dan ben jij in staat je energie beter te beheersen.

Om dit mogelijk te maken doen we “Qi Gong” oefeningen. “Qi” staat voor energie en “Gong” is het oefenen/beheersen hiervan. Zodoende leert men dit steeds beter onder controle te krijgen.


Afbeelding: Ba Duan Jin – 8-delige oefening

Artikels

Pushing Hands

Een mooie demonstratie van een potje gevorderde pushing hands oefening, Chen Stijl uiteraard.

Nieuws

Tai Chi Zero

Na lange tijd weer eens een nieuwe actiefilm over Tai Chi, zowaar de Chen stijl. Het is weliswaar een fantasyfilm met een knipoog. Zie hier de trailer.

Nieuws